14 Mart 2014 Cuma

KAYIP MALEZYA HAVAYOLLARI MH370 UÇAĞI KRİZ YÖNETİMİ: OLGULARA ULAŞILAMADI, SPEKÜLASYONLAR ARTIYOR...




8 Mart 2014 Cumartesi günü 227 yolcusu ve 12 mürettebatı ile radardan kaybolan uçak ile ilgili herhangi bir somut gelişme henüz sağlanamadı. Arama çalışmalarının yedinci gününe girilirken uçaktakilerin aileleri ve yakınları bu belirsizlik ortamında umutsuzluğun yanı sıra gittikçe artan bir kızgınlık da yaşamaya başladılar. Malezya Sepang'da Malezya otoritelerinin (Malezya Ulaştırma Bakanı ve Sivil Havacılık Dairesi Başkanı başta olmak üzere) düzenledikleri basın toplantısı sırasında "Bize doğruyu söyleyin!" diye bağıran bir kişi konuşma yapanlara doğru elindeki pet su şişesini fırlattı, Pekin'deki Malezya Büyükelçiliği'nin önünde de protestolar yapıldı ve gerçekte ne olduğunun bulunması için bir dilekçe imzaya açıldı.
12 ülkeden 43 gemi ve 40 uçağın katıldığı arama-kurtarma faaliyetleri devam ederken, bu çalışmalara katılan ABD'nin 7.Filo'sunun komutanı aranan bölge için  "satranç tahtasından futbol sahasına yöneldi" (söz konusu olan alan 92.600 kilometre kare olarak bildirildi) diyerek ne denli genişlediğine dikkati çekiyor. Son olarak Obama'nın üst düzey hükümet yetkililerinden biri uçakla son telsiz irtibatından sonra yaklaşık dört saat daha uçmaya devam ettiğine dair teknik veriler olduğu söylerken, Malezya hükümet yetkilileri ve Malezya Havayolları bu verileri doğrulamıyor (Rolls-Royce ve Boeing firmalarından elde edilen verilerin de yetkililerce tam olarak açıklanmadığı dikkat çekiyor). Yine geçtiğimiz günlerde Çin ve Vietnam deniz kuvvetlerinin uyduda tespit ettiklerini söyledikleri enkaz olması muhtemel görüntüler ise Malezyalı yetkililer tarafından doğrulanmamıştı. Kafa karıştırıcı ve birbiriyle çelişen enformasyon akışı, başta aileler ve yakınları için son derece rahatsız edici bir hal almışken, kriz iletişimi yönetimi açısından da hiç arzu edilmeyen bir durum. Öyle ki krizin Malezya Havayolları'nın itibarından yavaş yavaş Malezya'nın ülke imajını bile etkileyebilecek bir hale gelmeye başlamasına neden olabilir. Öte yandan aramaların Malay Yarımadası ve Malakka Boğazı açıklarından Hint Okyanusu'nun daha geniş kesimlerine doğru kaydırılabileceği de ifade edilmiş durumda.








9 Mart 2014 Pazar

KAYIP MALEZYA HAVAYOLLARI MH370 UÇAĞI ve KRİZ İLETİŞİMİ YÖNETİMİ SÜRECİ: İLK 48 SAAT

Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı Boeing 777-200 tarifeli uçağı, 227 yolcusu ve 12 mürettebatı ile birlikte bu satırlar yazıldığında iki gündür halen kayıp statüsünde… Bu kriz durumu ile ilgili belirsizlik, uçağa ait olduğu tahmin edilen ancak otoriteler tarafından henüz onaylanmamış iki parça bulunmuş olsa da devam ediyor. Öte yandan belirsizliğin sürmesi ile birlikte umutlar da neredeyse tamamen kaybolmuş durumda, yolcuların aileleri ve yakınlarına “en kötüye hazırlıklı olun” mesajı verildi.  Şu ana kadar yürütülen faaliyetler ne yazık ki kriz ile ilgili olguları saptamaya yeterli değil; ancak kriz iletişimi yönetimi açısından “kitabına uygun” arama-kurtarma, bilgilendirme (medya, uçaktakilerin aileleri, yakınları ve kamuoyu), kriz ekibinin oluşturulması, aksiyon alınması, paydaşlarla iletişim faaliyetleri açısından analiz edilebilecek durumda.  Öncelikle Malezya Havayolları’nın proaktif bir Kriz Yönetim Planı (Crisis Management Plan: CMP) olduğu ve bunu uygulamaya koydukları anlaşılıyor. Her ne kadar kriz ile ilgili olgular, mesajlar, değerlendirme yapmak için çok erkense de bir havayolu şirketinin kriz yönetimi süreci ile ilgili bir ön analiz sunmak istedim…



Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, MH370 sefer sayılı uçağın Vietnam hava sahasında kaybolduğunu söylüyor. Gerçek zamanlı uçak izleme bilgisayar programı ve aynı zamanda da bir akıllı telefon uygulaması olan Flight Radar24’ün verileri de bunu doğruluyor. Malezya Havayolları yetkilileri, uçağın radardan kaybolmadan önce Kuala Lumpur’a doğru geri dönüşe geçtiğini doğrulamış durumda. Vietnam hava sahasında Güney Çin Denizi üzerinde yerel saat ile 12.41’de (AM) radardan kaybolan uçağa ait olduğu önen sürülen iki parçanın uçağın radardan kaybolmasından 44 saat sonra Tho Chu adasının güney-batı açıklarında Vietnam Donanması tarafından bulunduğu açıklandı, ancak durum henüz netlik kazanmış değil. Daha önceki saatlerde ise Güney Çin Denizi’nde sürdürülen arama-kurtarma faaliyetlerinde rastlanan ve Vietnam Hava Kuvvetleri tarafından görüntülenen deniz yüzeyindeki petrol tabakasından örnek alınarak uçağa ait olup olmadığı araştırılıyordu. Arama-kurtarma çalışmalarına 40’dan fazla gemi ve 22 hava aracı katılmış durumda. Bölgede Çin, Vietnam ve Filipinli ekipler arama-kurtarma faaliyetlerini birlikte yürütüyorlar. ABD Donanmasının 7. Filo’su da bölgede ve gittikçe çok uluslu hale gelen arama-kurtarma faaliyetlerine katılıyor.

 

1 Mart 2014 Cumartesi

İNSEV'DEN PANEL: "SAĞLIK SİSTEMİ NEREYE GİDİYOR?"



7 Mart Cuma günü İnsan Sağlığı ve Eğitimi Vakfı (İNSEV) tarafından "Sağlık Sistemi Nereye Gidiyor?" konulu bir panel düzenleniyor. Moderatörlüğünü Prof.Dr. Zeki Kılıçaslan'ın (İNSEV) yaptığı panelde Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi Uzm.Dr. Emel Çağlar "Sağlık Sisteminin Hasta-Hekim İlişkisine Yansımaları" ve Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr.Üyesi Doç.Dr.Osman Elbek de "Sağlık Sisteminde Hastalar ve Hekimler" konulu birer sunum gerçekleştirecekler. Ben de sağlık iletişiminin bakış açısı ile "Medyada Sağlığın Temsili" ile ilgili bir sunum yapacağım. İlgili herkesi bekliyoruz... Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için:


http://insev.org.tr/saglik-sistemi-nereye-gidiyor/